Стъпка по стъпка истерията по новото поколение 5G мрежи постепенно

...
 Стъпка по стъпка истерията по новото поколение 5G мрежи постепенно
Коментари Харесай

5G мрежата – ключът към умния град

 Стъпка по стъпка нервността по новото потомство 5G мрежи последователно утихва, отстъпвайки място на действителните крачки към изкачването на това ново ходило в технологиите. С това пък се проправя път към една цяла галактика от умни устройства, умни домове, квартали и даже умни градове. Около тази теза се сплотиха огромна част от участниците в Световния мобилен конгрес MWC Barcelona тази година.
„ Вече прекосяваме от еуфорията към действителността. Първата 5G мрежа е реалност в Съединени американски щати. Обикновено това, което се случва, когато нещата се трансформират в действителност, е, че се появяват действителни приложения. Мрежите са построени, хората стартират да схващат какво могат да вършат с технологията, а тогава стартират да виждат същинските приложения вместо да са в еуфория “, разяснява за Investor.bg  Хелена Норман , световен началник „ Маркетинг и корпоративни връзки “ и член на Борда на шефовете на шведския производител на телекомуникационно съоръжение Ericsson.

Пускането на 5G мрежата е може би най-важният фактор за реализирането на концепцията за умни градове. Новото потомство мобилни мрежи ще е тясно обвързвано с интернет на нещата и генерирането на големи размери от данни, които бизнесът и общините могат да употребяват за подобряването на градската среда във всеки един аспект.

Генералният управител на плана за умни градове на AT&T  Майк Зето  коментира по време на Световния мобилен конгрес, че с времето концепцията му за умния град се е трансформирала точно поради предстоящото потребление на данните. По думите му те ще употребяват самодейно, с цел да може протичащото се в града да се управлява дейно по метод, по който да прави живота на жителите по-лесен.

Как ще се случва това? Всеки запис от обществените камери, всички данни от чипове и датчици в града (на паркингите, за качеството на въздуха и т.н.) ще оказват помощ за олекотяване на трафика, за по-лесното прекосяване на колите за спешна помощ, за по-пълноценното потребление на постройките и ресурсите в градските пространства.

Това е нескончаем развой, който обаче би трябвало да се случва по непоказен метод. Хората не би трябвало да му обръщат внимание, а той да бъде част от пулса на града.

Зето е безапелационен, че това ще отнеме време, а сходни планове съществуват на доста малко места по света.

Европейският образец

В Европа виждаме подобен образец с умния квартал Асперн, изграждан за да отговори на наклонността за бързо увеличение на популацията на австрийската столица, само че и да послужи за действителна площадка за изследвания в областта на умните градове. В целия план основна роля имат студенти от Виена, които значително се трансформират в движещата мощ към този нов по-интелигентен свят.

„ 5G ще донесе голяма вълна от нововъведения, която ще промени всеки един аспект от нашия живот “, заключи на MWC Barcelona основният изпълнителен шеф на Cisco  Чък Робинс . „ Наистина живеем в невероятни времена “.

Но не всички са склонни да гледат през толкоз розови очила. В книгата си " The Smart Enough City " авторът  Бен Грийн  предлага вместо да се концентрират прекомерно доста върху технологията за основаване на умния град от фантазиите ни, обитаемоте места би трябвало да бъдат " задоволително умни ", с цел да комбинират технологиите с други форми на обществена смяна.

Всъщност създателят поддържа теза, която беше едва застъпена на MWC Barcelona - че технологиите са просто инструмент. В софтуерния свят към момента доминира вярването, че нововъведенията са панацея, която ще помогне на градовете да се оправят с проблемите си и с неравенството. Но зад всичко това би трябвало да стоят хора, освен това освен крайните консуматори, а и самият бизнес, който ясно да осъзнава значимата си задача в целия този развой.

Българският подтекст

В Европа, а и у нас, главната честотна лента, в които ще бъдат разгърнати 5G мрежите, ще е 3.6GHz. Тепърва се чака изясненост във връзка с механизма, по който наличният запас в този набор ще бъде разпределен сред заинтригуваните оператори. Особено значими за развиването на IoT сегмента са честотните ленти под 1GHz- 700 MHz и 800 MHz, които имат капацитета да обезпечат непрестанно териториално покритие на 5G технологията.

Освобождаването на запас в тези честотни диапазони в България занапред следва, все още са заети главно от Министерството на защитата.

“В момента се води градивен разговор с регулаторните органи и с отрасловото ни министерство за бъдещето на 5G мрежите у нас “, разяснява основният механически шеф на Vivacom  Радослав Златков .

След усвояването на честотите от операторите следва построяването на софтуерната инфраструктура, което в България е дълъг и комплициран развой. Съгласно актуалното законодателство всяко възобновяване на оборудването към нова технология се третира като изграждане на напълно нов обект и се изискват същите разрешителни и документи, които са от доста висока категория. Така на процедура подмяната на 4G технологията с 5G в базовите станции на операторите може да отнеме над 2 години.

Облекчаването на строителния режим би дало сериозен подтик на построяването на новата мрежа. Изследване на GSMA по отношение на строителните режими демонстрира, че множеството европейски страни са либерализирали напълно строителния режим за софтуерно възобновяване. За последно такива законодателни облекчения са признати в Румъния, Сърбия и Северна Македония.

„ 5G мрежата ще ни донесе повече свързани устройства, по-високи скорости и по-малко забавяне при предаването на информация, което е основно за развиването на редица технологии, като самостоятелните коли или дистанционно управление на роботи за медицински интервенции “, обобщава Златков.
По публикацията работиха: автор Елена Кирилова, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР